Személyes

Fényképek digitalizálása, rendszerezése

Még a digitálisan készült fotókat is nehéz rendszerezni, a régi, „hagyományos” fényképeket meg egyenesen kínszenvedés. Alapvetően több kérdés és probléma is felmerül, lássuk.

Hogyan „rakjam” a gépbe?

Lehetne célterméket vásárolni, de az 100 ezren felül van és családilag használva abszolút nem éri meg a befektetést. De nem is érdemes annyira az úgynevezett multifunkcionális nyomtatókkal és szkennerekkel sem próbálkozni, mert az pedig tényleg csak irodai (szöveg) célra használható igazán. Marad a köztes megoldás: síkágyas scanner. Sajnos nem sok választás van jelenleg belőle: összesen három típust találtam, két cégtől. Én a Canon CanoScan LiDE 400-at választottam. Összességében azt tudom mondani: a célnak tökéletesen megfelel. Egy 20-30 éves, nem feltétlenül megfelelően tárolt fényképet azért bőven jó minőségben szkennel. Külön tetszik, hogy egyszerre 2-3 fotó is mehet vele, automatikusan igazít és vág, külön-külön fájlba. Így lett első körben 400+ darab kép beszkennelve pár óra alatt.

Hogyan rendszerezzem?

Na, ha korábban sem volt, akkor ugye mindegy, tiszta lappal indulsz. Mivel ezeken nincs exif adat (haha) és a homályos emlékeidre sem hagyatkozhatsz, így évre pontosan nem tudsz mindent bekategorizálni. Még akkor sem, ha legalább a szülinapokat eltalálod, a gyertyák miatt. Elsőre azt választottam, hogy szereplőkre bontom a történetet, így lett:

  • anya fiatalkori képek
  • apa fiatalkori képek
  • apa és anya együtt (esküvőtől)
  • én
  • tesó
  • tesó és én
  • rokonság
  • Családi ház
  • Egyelőre ismeretlen

Az utolsó két kategóriát megmagyarázom: a családi házba kerültek olyan fényképek, amelyek a házunkról készültek kint és bent. Már én sem emlékeztem sok mindenre, akkora átalakításokra került sor. Az egyelőre ismeretlenbe pedig pár kép került, amit nem tudok pontosan hová tenni. Ezekhez külsős segítséget fogok majd kérni.

Egyelőre itt tartok és egy picit pihen is a projekt. Az ok egyszerű: biztos vagyok benne, hogy ez csak egy része a fotóknak, de csak ennyit találtam első körben. Amíg nincs minden a gépen, addig felesleges a rendszerezést tovább folytatni. Utána biztosan nagyjából időrendbe tudom majd tenni (már amennyit a szemem enged…), de addig nem érdemes.

Most jöhetnek a dokumentumok. Na ezzel már van baj.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük